sunnuntai 26. syyskuuta 2010

Takuueläke->kansaa kustaan silmään!?!?

Meillä on toimiva kansaeläkejärjestelmä, joka sekin on muuten työväenliikkeen tappelun tuloksena saatu.
Vasemmiston lehmänkaupoilla se on vain jäänyt indeksistä jälkeen, kuten muukin sosiaaliturva.
Esim. lapsilisä ollut jo 20 vuotta noin 100€/lapsi.
Mutta siis tämä takuueläke: miksi oikeisto ajoi väkisin läpi uuden järjestelmän, vaikka meillä oli tuo kansaeläkejärjestelmä ihan toimiva?
Eikö kellot soi???
Eikö kenellekään tullut mieleen, että olisi vanhaan järjestelmään helposti tehty tasokorotus, vaan miksi uusi järjestelmä?
Kelan lehdessä aivan avoimesti sanottiin, että takuueläkkeen saajille tuo korotus tulee vaikuttamaan toimeentulotukeen ja asumistukeen alenevasti.
Eihän tässä ole mitään järkeä, tavallisen ihmisen näkökulmasta.
Tähän on koira haudattuna, kuten kaikkiin sosiaaliturvan ”uudistuksiin” (heikennyksiin).
Työttömyysturva oli vielä 80 luvun lopulla tasoltaan sellainen, ettei tarvittu monen luukun periaatetta, kuten nyt.
Oikeisto tuolloin antoi porkkanaa ja keppiä, jotta työttömyysturvauudistus saatiin toteutettua, osa vasemmisto meni tuohonkin ansaan.
Eli työttömyysturva verolle ja korotus. Vero aiheutti sen, että työttömyysturva on todella heikko tänään. Edellyttää toimeentulotukea ja asumistukea, eli köyhän nöyryyttämistä.
Perusturva on saatava ehdottomasti EU:n köyhyysrajalle eli 900€/kk, verottomana.
Rahaa siihen on…ja paljon.
Pääomatulot veroprogression piiriin ja tuloista osa kunnille, osingot verolle (veroton osuus nyt 90 000€/v), osakekauppa verolle ja osa kunnille, valuuttakauppa verolle ja osa kunnille.
Tavallista työkansaa on kyykytetty vuosikymmeniä verokikkailuin:
70 luvulla työsuhdevuokra-asunto oli varsin yleinen, ja vuokra-asuntojen osuus muutenkin huomattavasti korkeampi kuin nyt. ”Verouudistus” aiheutti sen, ettei työväellä ollut enää varaa asua työsuhdeasunnoissa, eli järjestelmä ajettiin alas, ja tilalle asunto-omistus…tässä vetää välistä varsin moni eri taho, kun vuokra-asumisessa tällaista välistä vetämistä ei ollut.
Turha kai on sanoa, että kun pienviljeleminen haluttiin lopettaa valtion taholta, se tehtiin verotuksen kautta, eli kalliiksi pienviljelijälle, joten pienviljeleminen saatiin lopetettua, ja maaltamuutto kaupunkiin tehtaisiin patruunoiden riistettäviksi (alkaen -60 luvulta).
Turha kai on sanoa sitäkään, että taustalla on suurpääomat, jotka ovat ostaneet mieleisensä hallituksen tekemään mieleisiään päätöksiä. Tosin ei siihen aina edes tarvittu oikeistohallitusta, kun tehtiin kansanvastaisia päätöksiä.
Eikö nyt ole aika suurpääomien ja poliittisen eliitin osallistua ”talkoisiin”?
Yhteiskunnan hyvinvointi ja turvallisuus lisääntyy ja hyödyttää myös suurpääomaa, kun jakoa hieman tasoitetaan.

Markku Huhtala